Úvodní strana » Aktuality » Událo se » Špalda a pohanka se vrací na talíře aneb Ochutnejte BIO z Jeseníků

Špalda a pohanka se vrací na talíře aneb Ochutnejte BIO z Jeseníků

Malebná horská krajina, rozsáhlé pastviny a lesy se zapomenutými městečky a vesnicemi. To jsou Jeseníky – naše druhé nejvyšší hory. Klikaté cesty vás vedou dlouhé kilometry nezničenou přírodou, aniž byste spatřili jakékoliv znaky civilizace. A právě zde, v těchto místech se rodí poctivé biopotraviny z nejkvalitnějších surovin. 


V místních končinách můžete ochutnat pokrmy ze zapomenutých plodin, které tradičně připravovaly již generace našich předků a které do místního regionu nedomyslitelně patří.

Původní plodiny Jeseníků
Díky specifickým klimatickým podmínkám pěstovali zemědělci v Jeseníkách pouze vysoce odolné rostiny. V 18. - 19. století byla tato oblast tvořena převážně pastvinami a poli s pohankou, lnem, bramborami a ve velké míře i nepřešlechtěnou pšenicí špaldou.
Situace se změnila během období druhé světové války. Tvrdí se, že byla na příkaz Adolfa Hitlera - coby ekonomicky nevýhodná - zakázána, a postupně z našich polí zcela vymizela.


PRO-BIO vrací špaldu do Jeseníků
Až v 90. porevolučních letech se zrodil nápad vrátit špaldu do míst, kam patří. Za nápadem stál nadšený ekolog a zemědělec Ing. Martin Hutař (zakladatel a spolumajitel společnosti PRO-BIO, s.r.o.). V té době však nebylo v naší republice možné získat žádné vhodné osivo pšenice špaldy, a tak se Martin Hutař vydal pro osivo do Rakouska. Kvůli legislativním překážkám nešlo osivo dovézt legálně, a proto se rozhodli špaldu přes hranice propašovat. "Pašovali jsme tři pytle špaldy výměnou zas tři basy hanušovického piva. Nebylo to však nic příjemného s těmi kontrolami, pohraničníky, psy a samopaly. Vždycky při přechodu hranic si na to vzpomenu a naskočí mi husí kůže," vypráví Martin Hutař.
 


1 400 výrobků v kvalitě BIO
Společnost PRO-BIO se již přes 20 let věnuje ekologickému hospodaření, zpracování a produkci biopotravin. Využívá suroviny z vlastní ekologické farmy a současně spolupracuje s malými ekologickými farmáři. Jedním z nich je i pan Přemysl Čech z nedalekého Postřelmova, který do firmy dodává svoji ekologicky pěstovanou pohanku.
V současné době obsahuje nabídka PRO-BIO přes 1 400 výrobků certifikovaných v kvalitě BIO. Sortiment obsahuje jak malá balení základních surovin (obiloviny, luštěniny, mouky, krupice a další), tak i směsy k rychlé přípravě pokrmů, gastro a velkoobjemová balení pro potřeby restaurací, škol či hotelů, včetně certifikovaných bezlepkových surovin.
 


Historie pohanky na Jesenicku
Také pohanka má na Jesenicku hluboké kořeny, byla zde pěstována již v 17. století.
Podle pověsti ji poprvé v Jeseníkách zasadil zraněný voják, který se vracel z války s Turky. Pohance se v hornaté krajině dařilo a za několik let zdobily její růžovo-bílé květy rozsáhlou jesenickou krajinu. Pohanka se stala darem a důležitou součástí potravy v místních hornatých krajích. Pokrmy se z ní prý připravovaly až pětkrát do týdne a i včelaři si ji nemohli vynachválit.
V průběhu let, kdy se zemědělství začalo zaměřovat více na kvantitu než kvalitu potravin, nahradily pohanku na polích výnosnější šlechtěné plodiny, např. pšenice. Teprve v době po revoluci začala pohanku ve svém bio mlýně zpracovávat společnost PRO-BIO.

BIO na vlastní kůži
Společnost PRO-BIO je také pořadatelem věhlasných Bioslavností, které so konají vždy druhou červencovou neděli. Veřejnosti se otevírají provozy celé firmy, areál před hlavní budovou se mění na trh se stánky s širokým bio sortimentem a na návštěvníky čeká den plný dobrého jídla, pití, kvalitní hudby, exkurzí a zábavy.
V roce 2015 se Bioslavnosti uskuteční 11. července.
 

 

 

Další články


Další články
Pořadatelé přidejte akci do kalendáře akcí ZDARMA