Pokrmy jako slezská bramboračka, uzené maso s křenovou omáčkou či brambory na loupačku s tvarohem se zařadily na jídelní lístek restaurace Hotelu Dlouhé Stráně v Koutech nad Desnou. Receptury vychází ze slezské kuchyně, která byla zdejšímu regionu blízká.
Hranice Slezska prochází horským sedlem Ramzová a od Moravy jej dělí jen nejvyšší jesenický hřeben. V minulosti stejně jako dnes docházelo k přirozenému prolínání vlivů jak z moravské strany Jeseníků, tak z té slezské. Složení pokrmů vychází z toho, co tento kraj nabízel svým obyvatelům. Šlo převážně o brambory v různých úpravách, houby, lesní plody, uzená masa, tvaroh, mléko či smetanu. Tyto pokrmy byly přirozeně zdravé a prospívaly „tuhému kořínku“ místních obyvatel. Zdejší hospodyňky si vytvořily recepty, které i dnes dokáží oslovit náročné gurmány. Hotel disponuje novým nábytkem na pokojích, návštěvníci mohou využít wellnes, které zahrnuje bazén, vířivku, infrasaunu a masáže. V objektu se také nachází nový bowling.