Úvodní strana » Aktuality » Událo se » Nové pivo k výročí pivovaru zraje na chmelu a pepři

Nové pivo k výročí pivovaru zraje na chmelu a pepři

Hořký světlý ležák s extra dávkou chmele a jemnou pepřovou příchutí. Takové pivo přichystali nošovičtí sládci k oslavě 45 let od uvaření první várky, které si pivovar Radegast připomene 3. prosince. Zatímco slad, chmel i voda pochází z Moravy, pepř si sládci vyhlédli na druhém konci světa v oblasti Tellicherri v západní Indii. Právě tady pěstují kuličky nejkvalitnějšího černého pepře, na kterém společně s chmelem pivo zraje. Radegast Peprně Hořký se bude čepovat ve vybraných hospodách a k dostání bude i v lahvích. 


Proč se v Radegastu rozhodli uvařit právě pivo s pepřem vysvětluje ředitel pivovaru Ivo Kaňák: „Naše pivo je už 45 let kořením života lidí na severní Moravě. Proto jsme si řekli, že k výročí uvaříme něco kořeněného. Pepřovou chuť mají chlapi rádi a věřím, že jim bude chutnat i ve spojení s pivem.“

A jak pepřové pivo od nošovických sládků chutná? „Je hořké, což lidé od Radegastu očekávají. Má chmelovou vůni s jemným pepřovým aroma. Po napití je zřetelná sladová chuť a výrazná, ale příjemná hořkost s jemně štiplavým pepřovým tónem,“ dodal Ivo Kaňák. Díky bohatší a intenzivnější chuti se pepřový ležák ideálně hodí k masitým jídlům.

Radegast Peprně Hořký po uvaření zraje na extra dávce chmele a pepři. S výběrem správné odrůdy si dali nošovičtí sládci práci. Nakonec zvolili černý pepř, považovaný za krále koření. Ten nejkvalitnější se pěstuje v oblasti Tellicherry v západní Indii. Je typický velkými kuličkami a plnou, ale zároveň i jemnou a delikátní chutí.

Limitovaná várka Radegast Peprně Hořkého se bude čepovat ve vybraných hospodách na Moravě a v Čechách. Koupit půjde i v lahvích v omezeném počtu obchodů. Seznam hospod i obchodů je uveden na www.radegast.cz. V Nošovicích odhadují, že pivo by mělo vydržet na pípách do konce roku.


O pepři z Tellicherri
Černý pepř se již dlouho považuje za "krále koření" a panujícím monarchou je pepř z Tellicherry. Oblast Tellicherry (Thalassery) se nachází na Malabarském pobřeží v západní části Indie a je známá pěstováním toho nejkvalitnějšího černého pepře s velkými kuličkami, zemitou a plnou, ale zároveň jemnou a delikátní chutí. Pro maximální zážitek z chuti a vůně se Tellicherry pepř prodává pouze celý a mele se nebo drtí až těsně před použitím. Sladká citrusová, středně ostrá a vyvážená chuť a komplexní vůně má o něco méně štiplavou chuť, ale více komplexní aroma s tóny třešní, jalovce a cedru.

 

 

Autor: Kateřina Havlová

Další články


Další články
Pořadatelé přidejte akci do kalendáře akcí ZDARMA