Student Střední odborné školy, Český Těšín, příspěvková organizace Michal Mrázek postoupil se svým receptem do finále prvního ročníku celostátní gastronomické soutěže Svačina roku s Rio Mare. Do korespondenčního kola přihlásilo své recepty celkem 96 studentů z 24 středních škol. Odborná porota vybrala nakonec 12 finalistů. Hlavní surovinou pro přípravu pokrmu je tuňák Rio Mare nebo krém Rio Mare Paté. Odborným garantem je držitel titulu Mistr kuchař Vladimír Picka. Finále proběhne 10. prosince v Praze a studenti v něm budou bojovat o ceny v hodnotě 25 000 Kč.
V prvním korespondenčním kole všichni soutěžící připravili a nafotili pokrm. Ten pak zaslali společně s vyplněným průvodním listem. Ten obsahoval kalkulační list a technologický postup přípravy. Odborná porota v čele s Vladimírem Pickou vybrala nakonec 12 receptů, které postoupily do finále.
Michal Mrázek – „Neptunův“ těstovinový salát
Suroviny (5 porcí):
200 g těstovin Penne, 125 g barevné papriky mix, 125 g cherry rajčat, 50 g černých oliv, 70 g sterilované kukuřice, 75 g sýru eidam, 1 ks hlávkového salátu, 2 ks tuňáka ve vlastní šťávě Rio Mare, balsamicový sirup, limetka nebo citron, sůl
Postup:
Těstoviny uvaříme v osolené vodě, scedíme a přidáme nakrájenou zeleninu. Vše promícháme, zakápneme citrónovou šťávou, ochutíme solí a pepřem. Na talíř klademe listy salátu, těstovinový salát se zeleninou, nahoru vložíme tuňáka Rio Mare, posypeme hoblinkami sýru a dozdobíme balsamicem.

V živém finále ocení odborná porota tři soutěžící a jeden soutěžící obdrží zvláštní cenu dětské poroty. Autor nejlepší svačiny získá poukázku na nákup v hodnotě 10 000 Kč, odměna za druhé místo je 6 000 Kč a za třetí místo 4 000 Kč. Hodnota zvláštní ceny dětské poroty je 5 000 Kč.
Živé finálové kolo proběhne 10. prosince v Praze. Odborným garantem soutěže a předsedou poroty je Mistr kuchař a medailista z Olympiády kuchařů v Berlíně Vladimír Picka. Gastronomickou soutěž pořádá společnost Bolton Czechia, která v Česku a na Slovensku zastupuje oblíbenou značku tuňákových výrobků Rio Mare.