Úvodní strana » Aktuality » Událo se » Nejlepším moravským výčepním je Jindřich Sikora z Českého Těšína

Nejlepším moravským výčepním je Jindřich Sikora z Českého Těšína

Chcete si dát pivo načepované „na dvakrát“ nejlepším výčepním na Moravě? Pak vyrazte do restaurace Max v Českém Těšíně. Právě tady stojí za pípou Jindřich Sikora, který vyhrál v prvním ročníku soutěže Radegast Mistr Výčepní a může se tak právem pyšnit titulem Nejlepší výčepní na Moravě. Rozhodlo o tom finále v pivovaru v Nošovicích, kde se testovaly znalosti o pivu a hlavně umění ho správně načepovat. 


 

Na Moravě se pivo čepuje tradičně „na dvakrát“, na rozdíl od „hladinky“ typické zejména pro hospody v Čechách. Moravským způsobem čepovali pivo všichni účastníci soutěže. Ve třech semifinálových kolech předvedla své umění asi stovka výčepních pocházejících z celé Moravy. Nejlepších patnáct postoupilo do finále v Nošovicích.

V tom nejlépe uspěl Jindřich Sikora z restaurace Max v Českém Těšíně a k vítězství řekl: „Mám velkou radost, protože tady byli skvělí výčepní. Moc bych si přál, aby toto vítězství přitáhlo do naší restaurace další hosty.“

Na průběh soutěže dohlížel obchodní sládek pivovaru Radegast Zdeněk Baszczyňski: „Na finalistech bylo vidět, jak tvrdě na sobě pracují, aby mohli chlapům v hospodě načepovat to nejlepší pivo. Protože jak se říká, sládek pivo vaří, ale hospodský ho dělá. Všem účastníkům finále chci pogratulovat, je to pro ně a jejich hospody velký úspěch a pro štamgasty záruka té nejvyšší kvality piva.“

Všichni účastníci soutěže Radegast Mistr výčepní museli před odbornou porotou prokázat teoretické i praktické znalosti výroby a standardů péče o pivo. V písemném testu se prověřovaly vědomosti o vaření piva, kvalitě pivovarnických surovin nebo historii pivovaru. Vrcholem soutěže byla praktická část. Divácky atraktivní zkouška zahrnovala přípravu výčepního skla a výčepních kohoutů. Čepovat se muselo „na dvakrát“.

Výsledky prvního ročníku soutěže Radegast Mistr Výčepní:
1. místo – Jindřich Sikora, Restaurace Max, Český Těšín
2. místo - Roman Chybík, Restaurace Sport, Hradec nad Moravicí
3. místo – Jaroslav Filip, Restaurace Carbon, Frýdek-Místek 

Další články


Další články
Pořadatelé přidejte akci do kalendáře akcí ZDARMA