Úvodní strana » Aktuality » Událo se » Jiří Dopita vařil v nošovickém pivovaru ležák na Radegast den

Jiří Dopita vařil v nošovickém pivovaru ležák na Radegast den

Pivovar Radegast v Nošovicích přivítal v pondělí vzácnou návštěvu. Na proces vaření ležáku, který se vyčepuje v nefiltrované podobě v září na Radegast dni, se přijel podívat olympijský vítěz a trojnásobný mistr světa v ledním hokeji Jiří Dopita.


Vyzkoušel si postup používaný při dávkování chmele a nakonec ještě uvařenou várku zkontroloval. Radegast den patří mezi největší akce v Moravskoslezském kraji. Každoročně jej navštěvuje přes 20 tisíc lidí. Letos akce proběhne už podeváté, a to v sobotu 10. září.

Jiří Dopita se v pivovaru Radegast seznámil s postupem vaření ležáku, který i letos připravují nošovičtí sládci na Radegast den. Sám se aktivně zúčastnil procedury dávkování chmele, která je nedílnou součástí vaření tohoto speciálního piva. Při dávkování chmele se odváží správné množství chmelových produktů a ty se pak dávkují dle receptury v průběhu procesu vaření. Dále pak ještě zkontroloval, za odborného dohledu sládka, již uvařenou várku, ze které postupně vznikne nefiltrovaný ležák.

„Byla to velmi zajímavá zkušenost. Jsem rád, že jsem si mohl osobně vyzkoušet jak proces dávkování chmele, tak i kontrolu již uvařené várky,“ uvedl olympijský vítěz z Nagana Jiří Dopita.

Radegast nefiltrovaný ležák je typický vydatným řízem a výraznou hořkostí. Charakteristická je pro něj také vůně pivovarských kvasinek a kvasničný zákal. Návštěvníci Radegast dne si ho dopřejí v sobotu 10. září. Kromě toho se mohou těšit na čtyři scény nabité zábavou. Na nich uvidí například vystoupení známých českých hudebníků.

„Letos bude Radegast svolávat svůj kmen k překonání rekordů. Diváci uvidí souboje, ve kterých budou chlapi překonávat jeden druhého a také sami sebe. Podrobnější informace o programu zveřejníme do konce srpna. Mohu prozradit, že návštěvníky čeká i velké překvapení,“ řekl manažer značky Radegast Marek Málek.

Jiří Dopita je majitel prvoligového hokejového klubu HC Olomouc. V nadcházející sezóně, ve svých dvaačtyřiceti letech, bude i člen hráčského kádru. Má za sebou dlouholetou a úspěšnou hokejovou kariéru. „Myšlenka letošního zaměření Radegast dne je mi blízká, protože překonávání rekordů je i pro mě výzvou, kterou nikdy neodmítnu,“ dodal na závěr Jiří Dopita.

Jiří Dopita a sládek Miroslav Pajurek kontrolují uvařenou várku Jiří Dopita při procesu dávkování chmelových produktů

Další články


Další články
Pořadatelé přidejte akci do kalendáře akcí ZDARMA