Úvodní strana » Aktuality » Událo se » Jesenické hory provoní svatomartinská husa

Jesenické hory provoní svatomartinská husa

Dozlatova upečená husička, zelí a knedlíky, k tomu sklenka místního piva, svatomartinského vína nebo něčeho ostřejšího. V listopadu nabídne svatomartinskou husu řada restaurací v Jeseníkách. Většina z nich husu připraví podle původních receptů a z místních surovin.


Návštěvníci a obyvatelé jesenických hor tak mohou ochutnat například v restauraci Bozeňov husí speciality od místního chovatele nebo v penzionu Trojkámen husokachnu o čtyřech chodech včetně speciální husí polévky. V restauraci Kolštejn chystají pro návštěvníky pravé gurmánské hody v podobě husího stehna pomalu pečeného na kolštejnském polotmavém pivu Dolmen, se zelím a špekovým knedlíkem a dále zde budou servírovat grilovaná husí prsa s jablky a dýňovým pyré.
„Dokonce i v italské restauraci Napoletana v Zábřehu připraví husí hody podle tradičního jesenického receptu. Ochutnat zde můžeme konfitované husí stehno servírované s červeným zelím s jablky a bramborovou lokší,“ uvedla Lenka Dusová z Jeseníky – Sdružení cestovního ruchu.
Sdružení dlouhodobě pečuje o popularizaci původních receptů v jesenických kuchyních za použití místních surovin, a to celoroční iniciativou Ochutnejte Jeseníky. „Podávání svatomartinské husy patří k vrcholům gastronomického roku. Těší nás, že se místní restaurace a hospůdky zapojily do akce Ochutnejte v Jeseníkách svatomartinskou husu,“ dodala projektová manažerka Dusová.
V nabídce najdou návštěvníci opravdu rozmanité způsoby přípravy svatomartinské husy. Mlsné jazýčky může ohromit nejen originalita přípravy hlavního chodu, ale také polévek a předkrmů, které budou připraveny zpravidla z husích jater.
Chutná sousta pak mohou hosté zalít některým z piv jež se vaří v jesenických horách (Bran, Holba, Kvasslav), nebo něčím ostřejším, třeba věhlasným Absinthem Bairnsfather z Domašova.

 



 

Další články


Další články
Pořadatelé přidejte akci do kalendáře akcí ZDARMA