Dozlatova upečená husička, zelí a knedlíky, k tomu sklenka místního piva nebo něčeho ostřejšího. V listopadu nabídne svatomartinskou husu řada restaurací v Jeseníkách. Většina z nich husu připraví podle původních receptů a z místních surovin.
Návštěvníci a obyvatelé jesenických hor tak mohou ochutnat třeba medovou husu s hruškovým bílým zelím, červeným zelím s brusinkami a domácími žemlovými a houskovými knedlíky, kterou budou servírovat v Resortu Dolní Morava.
„Dokonce i v italské restauraci v Zábřehu připraví husí hody podle dávného receptu. Nabízet zde budou pečené husí stehno na medu a pivě, bramborový a špekový knedlík, červené zelí s rozinkami a červeným vínem,“ uvedla Lenka Dusová z Jeseníky – Sdružení cestovního ruchu. Sdružení dlouhodobě pečuje o popularizaci původních receptů v jesenických kuchyních za použití místních surovin, a to celoroční iniciativou Ochutnejte Jeseníky.
„Podávání svatomartinské husy patří k vrcholům gastronomického roku. Těší nás, že se místní restaurace a hospůdky zapojily do akce „Ochutnejte v Jeseníkách svatomartinskou husu“ a připraví husu podle tradičních jesenických receptů,“ dodává Lenka Dusová.
„Pro hosty máme připravenou husokačenu a bude opravdu excelentní. Recept je pýchou našich kuchařů,“ poznamenává Martin Pikhart z Horského hotelu Sněženka, který se do
akce také zapojil.
V nabídce najdou návštěvníci opravdu rozmanité způsoby přípravy proslulé svatomartinské husy. Chlupaté jazýčky může ohromit nejen originalita přípravy hlavního chodu, ale také
polévek, a předkrmů, které budou připraveny zpravidla z husích jater. Jako například v jesenické Vile Elis, kde budou servírovat kachní jatýrka v čokoládovém obalu. Chutná sousta pak mohou hosté zalít některým z piv, jež se vaří v jesenických horách (Bran, Holba, Kvasslav), nebo něčím ostřejším, třeba věhlasným Absinthem Bairnsfather z Domašova.